top of page

Bondens Nära

bondens nära1_edited.jpg
Bondens nära på Hellmanska gården

Välkommen att njuta av
Sörmländska specialiteter!

Torsdagar 11-18 fyller vi vårt bageri med lokala matvaror som kött, bröd, ägg, grönsaker, mjölk, yoghurt, honung, must m.m.

Bondens Nära är ett projekt som drivs av Sörmlands Matkluster Ekonomisk förening. Projektet är finansierat via LEADER Sörmlandskusten och avslutas under 2020, därefter drivs verksamheten vidare med försäljning och föreläsningar som en fristående verksamhet. 
Vad är Bondens Nära?

Bondens Nära är en pop-up butik på Hellmanska Gården i centrala Nyköping. Närmare 15 producenter av lokal mat medverkar varje torsdag mellan kl 11-18 och hjälps åt att bemanna en gemensam butik.

 
Vad kan man handla på Bondens Nära?

De flesta varorna kommer från gårdar inom kommunens gränser, viltkött och äppelmust från närliggande kommuner. Det finns grönsaker och frukt efter säsong, kött, korv och charkprodukter, ost, mjölk, ostkaka och marmelader. Honung, must, kombucha och andra drycker samt ägg finns nästan hela året runt och varje torsdag finns nybakt bröd och bullar från bageriet.

 
Hur funkar det?

Producenterna har ett gemensamt bemanningsschema där var och en ansvarar för att arbeta sina pass eller hitta en ersättare. Varje producent ansvarar för sina varor och eventuella osålda varor. Alla produkter är märkta och registreras i ett gemensamt kassaregister, kunden betalar med kort, swish eller kontanta medel till Hellmanska gården. När dagen är slut redovisas kassarapport och varje producent fakturerar Hellmanska gården den summa som sålts.

 
Vad är Bondens Lära?

Bondens Lära är en föreläsningsserie där bonden eller mathantverkaren är expert. Efter en kort föreläsning finns tid för fika och samtal, syftet är att kunden ska få fördjupad kännedom om den lokala maten och kunskap om vilka råvaror som finns.

Bondens nära genomförs med stöd av…

EU-logga
bottom of page