top of page

Skultuna

Kunglig hovleverantör

Tidlös design sedan 1607

Skultuna grundades av Karl IX år 1607 och då som nu, är tidlös formgivning av högsta kvalitet essensen i verksamheten. Alla Skultunas föremål skapas för att hålla över tid och bli vackrare för varje dag och generation som använder, bär och älskar dem. Skultuna är idag ett av de äldsta företagen i världen och har varit Kunglig Hovleverantör i princip sedan grundandet. 

 

I början av 1600-talet var Sverige hårt skuldsatt till Hansan, skulder som kung Karl IX hade fått ärva av sina föregångare. En av lösningarna för att bli kvitt den här bördan var att etablera en egen mässingsindustri, både för export och inhemskt behov. Kungen gav i uppdrag till sina vasaller att hitta en lämplig plats och valet föll till slut på Skultuna. Här kunde Svartån bidra med vattenkraft, Falu koppargruva med råmaterial och det kringliggande landskapet med kol och timmer.

Skultuna Messingsbruk ligger kvar på exakt samma ställe vid Svartån i Västmanland där det grundades för över 400 år sedan. Detta trots att resan genom historien bitvis varit hård. Vårfloden svepte med sig hela fabriken ett år och bruket har brunnit ner till grunden vid åtminstone tre tillfällen. Icke desto mindre är bruket fortfarande företagets säte och här fortgår produktionen oförtrutet sedan år 1607. Det är även ett av de mest populära turistmålen i Sverige där man kan besöka Skultuna Museum, Fabriksbutiker och Café.

skultuna-logo.jpeg
Skultuna4.jpg
Skultuna3.jpg
Skultuna2.jpg

Har du frågor om vårt sortiment, leveranstider eller önskar att vi lägger undan och slår in dina varor?

bottom of page