top of page

KRAV-MÄRKT

Caféet på Hellmans har i alla år jobbat på ett hållbart sätt med återvinning, återbruk och minimalt svinn. Idag är vi KRAV-certifierade och vi lagar delar av menyn på räddad frukt och grönt från ICA Maxi i Nyköping.

KRAV-märkt

En KRAV-märkning gör det lättare för restaurangen att visa gästerna vad den serverar, och allt fler konsumenter ställer krav på utematen. Genom KRAV-märkningen kan du välja restauranger där du vet att det serveras mat tillagad av ekologiska och hållbara råvaror.

 

KRAV har extra tuffa krav på djurvälfärd, klimat, hälsa och miljö och bättre arbetsvillkor, vilket gör att KRAV-märket står för den mest hållbara maten.

Restaurangmärken

Restauranger kan certifieras på fyra nivåer som visar matgästerna hur stor andel av restaurangens mat som är tillagad med råvaror som KRAV räknar som hållbara. Ju större andel hållbara råvaror, desto högre nivå på det särskilda KRAV-märket för restauranger. Grundnivån betyder att minst 20 procent av råvarorna är hållbara enligt KRAV. Brons betyder att minst 30 procent är hållbara råvaror, där samtidigt 20 procent ska vara KRAV-märkta. På silvernivån ska minst 60 procent vara hållbara råvaror och minst 40 procent KRAV-märkt. Guldnivån slutligen betyder att minst 90 procent är hållbara råvaror och att minst 60 procent är KRAV-märkt.

 

Som hållbara livsmedel betraktas, förutom KRAV-märkt, även produkter som är EU-ekologiskt certifierade, MSC-märkt fisk och skaldjur samt svenskt viltkött. En KRAV-märkt restaurang får inte använda kött, fisk eller skaldjur som enligt Världsnaturfondens kött– och fiskguider är rödlistade, och inte heller produkter som innehåller GMO.

KRAV visar på kvalitet

Restaurangmärket kan den KRAV-märkta restaurangen sätta vid ingången till restaurangen, på skyltar, bufféer, vid kassan och på sin hemsida. Offentliga restauranger hänger ofta upp sitt KRAV-certifikat i matsalar på skolor och inom äldreomsorgen. En KRAV-certifiering kan innebära att det blir lättare för restaurangen att rekrytera kockar och annan kökspersonal, för att de uppskattar att få arbeta med bra råvaror och mindre med halvfabrikat. När det gäller offentliga restauranger är det inte ovanligt att kommuner och regioner använder sin KRAV-certifiering för att visa föräldrar och nyinflyttade att man satsar på hållbarhet och kvalitet, och att den mat som serveras kommer från KRAV-certifierade gårdar som värnar om djurvälfärd och klimat.

Regelbundna kontroller

Verksamheten på en KRAV-märkt restaurang kontrolleras regelbundet. Kontrollerna görs av företag (certifieringsföretag) som kontrollerar utifrån KRAVs regler, men som är helt fristående från KRAV. Det som kontrolleras är till exempel inköp av KRAV-märkta livsmedel, och att rengöringsmedel och förpackningsmaterial är miljömärkta. KRAV-certifierade restauranger ska bland annat ha en skriftlig miljöpolicy och dokument som styrker att deras personal har bra arbetsvillkor, som till exempel arbetstider enligt kollektivavtal.

bottom of page